GSK Service - Συνεργείο αυτοκινήτων Χαλάνδρι

Συνεργείο αυτοκινήτων
Γιώργος Κωτσάκης

Καλέστε μας
210 6083710

Στείλτε μας email
gskservice@yahoo.gr

Ηρακλείτου 101, 15238, Χαλάνδρι
          Βρείτε μας στο χάρτη


Το ωράριό μας
Δευτ - Παρ: 8:00π.μ. - 18:00μ.μ.
          Σάβ: 8:30π.μ. - 14:00μ.μ.


Ελάτε να μας γνωρίσετε από κοντά.
Σας περιμένουμε!

Κατασκευή και συντήρηση LostBits

Χρήσιμες πληροφορίες & απαντήσεις

Ενδιαφέροντα άρθρα

Διαβάστε παρακάτω μερικά χρήσιμα άρθρα που θας σας λύσουν απορίες και θα σας δώσουν λύσεις.

Ενημερωθείτε για την ασφάλεια του παιδιού στο αυτοκίνητο.
Μπείτε στην ιστοσελίδα kids and cars κι ενημερωθείτε για ότι είναι σχετικό με την ασφάλεια του παιδιού στο αυτοκίνητο.
kidsandcars.org
Μικρά ζώα στην μηχανή του αυτοκινήτου και πώς μπορούμε να τα διώξουμε...
Την περίοδο του χειμώνα, μικρά ζώα όπως γατάκια και ποντίκια, πολλές φορές κρύβονται μέσα στον χώρο της μηχανής ή στους θόλους των τροχών για να ζεσταθούν και να προφυλαχθούν από το κρύο. Έτσι, όταν βάλουμε μπροστά την μηχανή, πολλές φορές τα βλέπουμε να πετάγονται τρομαγμένα έξω, ενώ άλλες φορές, πιάνονται σε κινούμενα μέρη με τραγικά αποτελέσματα για τα ζωντανά και όχι μόνο...
Το ζώο, εάν πιαστεί στον εξωτερικό ιμάντα ή τρομάξει τόσο ώστε να μην τολμάει να φύγει, θα κουρνιάσει εκεί που κάθεται με αποτέλεσμα ή να κομματιαστεί,ή να ψηθεί ζωντανό! Από την άλλη, η μηχανή μπορεί είτε να σβήσει και να μην παίρνει το αυτοκίνητο μπροστά λόγω της αντίστασης που βρίσκει από το άψυχο σώμα του ζώου, είτε να το ψήσει στην κυριολεξία με αποτέλεσμα να βρωμάει το αυτοκίνητο για...χρόνια. Επίσης, τα ποντίκια πολλές φορές τρώνε τις μονώσεις της καλωδίωσης της μηχανής με αποτέλεσμα να βραχυκυκλώνουν και είτε να μην παίρνει το αυτοκίνητο μπροστά, είτε να παίρνει μέχρι και φωτιά!
Πώς μπορούμε να σώσουμε κατ αρχήν τα ζώα και στην συνέχεια και το αυτοκίνητό μας?
Ένας εύκολος τρόπος είναι να τυλίξουμε σε τούλι ναφθαλίνη και να την κρεμάσουμε σε διάφορα σημεία της μηχανής. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στο μέρος που θα τα κρεμάσουμε. Π.χ. όχι πάνω στην εξάτμιση, διότι αναπτύσσει υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα, αντί να σώσουμε το αυτοκίνητο, να καταλήξουμε να του βάλουμε φωτιά μόνοι μας!
Εκτός από ναφθαλίνη, μία λιγότερο αποτελεσματική λύση είναι να χρησιμοποιήσουμε κόκκους πιπεριού,.
Επίσης, μπορούμε πριν θέσουμε σε λειτουργία την μηχανή, να κορνάρουμε ή να χτυπήσουμε με το χέρι μας το καπώ.
Επίσης, αποφεύγουμε να ταίζουμε ζωντανά κοντά σε αυτοκίνητα και γύρω από αυτά, μπορούμε να τους προσφέρουμε ένα εναλλακτικό καταφύγιο, όσο το δυνατόν μακρύτερα από τα αυτοκίνητα. Αν έχουν ένα στεγνό προστατευμένο χώρο να κοιμούνται, με μια ζεστή, αφράτη κουβερτούλα δεν θα έχουν λόγο να κουρνιάσουν σε βρώμικες μηχανές αυτοκινήτων. Βάζουμε δίπλα στο σπιτάκι λίγη τροφή και καθαρό νερό.
Βέβαια, θα μπορούσαμε να βάζαμε και ποντικοπαγίδες, αλλά εκτός των φιλόζωων, θα μας κυνηγούσε και ο μηχανικός μας με γύψους στα δάχτυλα!!!
7 τρόποι για να παρατείνεις τη «ζωή» και τη μεταπωλητική αξία του αυτοκινήτου σου!
Για πολλούς είναι απλώς το απαραίτητο μεταφορικό μέσο. Για άλλους είναι η προέκταση του εαυτού τους, ένα φετίχ τέλος πάντων που δύσκολα θα καταλάβει ο «απλός» ο κόσμος. Όπως και να έχει, είτε ανήκεις στη μια ή στην άλλη κατηγορία (ή και κάπου στο ενδιάμεσο) το αυτοκίνητο είναι ένα από τα πιο ακριβά και σύνθετα αντικείμενα που έχεις στην ιδιοκτησία σου. Αυτός και μόνο είναι βασικός λόγος για να το προσέχεις!
Με τη σωστή συντήρηση, όχι μόνο κρατάς τη μεταπωλητική του αξία ψηλά, αλλά επεκτείνεις και τη διάρκεια ζωής του! Έτσι κερδίζεις διπλά! Έχουμε δει μεταχειρισμένα αυτοκίνητα να πωλούνται εύκολα έχοντας εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα στην "πλάτη" τους, και έχουμε δει και περιπτώσεις με ελάχιστα χιλιόμετρα, που λόγω κακής κατάστασης/συντήρησης μένουν στο «ράφι».
Πως λοιπόν θα επεκτείνεις τη «ζωή» του αυτοκινήτου σου; Διάβασε τα 7 tips που συγκεντρώσαμε και μάθε πως θα το καταφέρεις!

1. Πρόλαβε το κακό!
Είτε παρατηρείς ότι το αυτοκίνητο σου παρεκκλίνει από την πορεία του, είτε ακούς κάποιον παράξενο θόρυβο, είτε "αισθάνεσαι" ότι κάτι δεν πάει καλά, «τρέξε» στην GSK Service! Έλεγξέ το όσο πιο σύντομα γίνεται και επιδιόρθωσε το φαινομενικά μικρό πρόβλημα. Σε κάθε άλλη περίπτωση, αυτό ενδέχεται να πάρει έκταση και το κόστος επισκευής του να είναι πολύ μεγαλύτερο από όσο θα ήταν στην αρχή. Προλαβαίνοντας το «κακό», μόνο κερδισμένος μπορείς να βγεις!

2. Τα service πρέπει να γίνονται στην ώρα τους!
Αν θέλεις να αυξήσεις το προσδόκιμο ζωής του αυτοκινήτου σου, πρέπει να είσαι συνεπής στα service. H αλλαγή λαδιών, η αντικατάσταση των φίλτρων και η συμπλήρωση των υπόλοιπων υγρών από τα οποία εξαρτάται ο κινητήρας σου, πρέπει να γίνονται στα χρονικά διαστήματα που προτείνει ο κατασκευαστής! Έτσι αποφεύγεις το ρίσκο να προκαλέσεις κάποια σοβαρή βλάβη λόγω αμέλειας, ενώ παράλληλα, έχεις ένα χρονικό και οικονομικό πλάνο για τις μελλοντικές ανάγκες του αυτοκινήτου. Φυσικά, είναι πολύ σημαντικό να καταγράφονται όλες οι εργασίες στο βιβλίο service, κυρίως για τη δική σου διευκόλυνση αλλά και για να μπορείς να αποδείξεις μελλοντικά σε κάποιον ενδιαφερόμενο αγοραστή ότι ήσουν ένας σοβαρός και υπεύθυνος ιδιοκτήτης.

3. Σωστή πίεση στα ελαστικά.
Το αυτοκίνητο πρέπει να πατάει σε ελαστικά φουσκωμένα σύμφωνα με την πίεση που ορίζει ο κατασκευαστής! Αυτήν θα τη δεις είτε στο εγχειρίδιο του αυτοκινήτου, είτε στο ταμπελάκι που υπάρχει στην κολόνα ανοίγοντας την πόρτα του οδηγού, είτε πίσω από το καπάκι του ντεπόζιτου της βενζίνης! Τα λάστιχα που έχουν τη σωστή πίεση βοηθούν το αυτοκίνητο να «κυλάει» στο δρόμο ξεκούραστα και δεν επιβαρύνουν κάποια μέρη του. Παράλληλα βελτιώνουν σημαντικά την κατανάλωση καυσίμου, το κράτημα του αυτοκινήτου αλλά και την ασφάλεια των επιβατών.

4. Κράτα το καθαρό!
Οι κουτσουλιές που μένουν πάνω στις λαμαρίνες για καιρό, τα άλατα, η σκόνη και η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο αποτελούν τις βασικότερες απειλές για να ξεθωριάσει το χρώμα του αυτοκινήτου σου, να θαμπώσει, ή να αποκτήσει στίγματα, να "σκάσει" το ταμπλό κλπ. Αντίστοιχα, καθαρίζοντας συχνά το εσωτερικό, εξουδετερώνεις τα επιβλαβή βακτήρια που συσσωρεύονται στις επιφάνειες, όπως στο τιμόνι, την ταπετσαρία κλπ τα οποία προκαλούν ένα δυσάρεστο και δύσοσμο περιβάλλον για τους επιβάτες!

5. Ο κινητήρας θέλει ζέσταμα!
Ένας σημαντικός παράγοντας που προκαλεί φθορά στον κινητήρα είναι το «ζόρισμα» που του επιβάλλουμε όταν είναι ακόμα «κρύος». Σε αυτό το σημείο πρέπει να εξασκήσουμε λίγο την υπομονή μας και να μην πατάμε αμέσως φουλ γκάζια, ιδιαίτερα αν το αυτοκίνητο διαθέτει τούρμπο! Καλό είναι πριν ξεκινήσουμε να δώσουμε λίγο χρόνο στον κινητήρα να ζεσταθεί για να έρθει το λάδι στην σωστή θερμοκρασία.Η λύση είναι απλή και δεν μας "τρώει" καθόλου χρόνο. Ξεκινάμε και απλώς οδηγούμε με φροντίδα και προδέρμ για τα πρώτα 5-10 λεπτά.

6. Αποδέξου τις δυνατότητες του αυτοκινήτου!
Μπορεί να φαντασιώνεσαι ότι κάποια μέρα θα γίνεις ο επόμενος Colin McRae, αλλά όπως και να το κάνουμε, το αυτοκίνητό σου δύσκολα μετατρέπεται από τη μια στιγμή στην άλλη σε αγωνιστικό Subaru Impreza. Τα απότομα φρεναρίσματα, οι βίαιες εκκινήσεις και οι είσοδοι στις στροφές με τις τρεις ρόδες επιβαρύνουν πολύ τη λειτουργία του αυτοκινήτου και μειώνουν τη διάρκεια ζωής του. Επομένως, αν θέλεις το αυτοκίνητο να μην «γεράσει» γρήγορα, δείξε του σεβασμό και οδήγησέ το έχοντας πλήρη επίγνωση των δυνατοτήτων του.

7. Διάβασε καλά το manual του αυτοκινήτου σου!
Τα προηγούμενα 6 tips εφαρμόζονται σε όλων των ειδών τις μάρκες και τα μοντέλα αυτοκινήτων. Το δικό σου αυτοκίνητο όμως έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις, γι’αυτό και συνοδεύεται με το δικό του «βιβλιαράκι» ή αλλιώς, εγχειρίδιο συντήρησης. Πάρε λοιπόν το χρόνο σου και διάβασέ το! Θα σε βοηθήσει να καταλάβεις ακριβώς πως να διατηρήσεις το όχημα σε τέλεια κατάσταση και συν τοις άλλοις θα ξέρεις άλλα βασικά πράγματα, όπως για παράδειγμα τι βενζίνη να του βάζεις, τις προδιαγραφές του λιπαντικού, την πίεση που πρέπει να έχουν τα ελαστικά και έναν σωρό ακόμα λεπτομέρειες που δεν θα τις φανταστείς καν αν δεν ανοίξεις το "μαγικό βιβλιαράκι"...

Με τα παραπάνω 7 tips μπορείς να κρατήσεις το αυτοκίνητό σου υγιές και δυνατό για πολλά χρόνια και όταν έρθει η ώρα να το πουλήσεις, να μην δυσκολευτείς καθόλου!
Και όταν αποφασίσεις να αγοράσεις κάποιο μεταχειρισμένο, για να μάθεις εάν είναι σωστό και αν αξίζει η αγορά του, πάρε μας τηλέφωνο για ένα ραντεβού ελέγχου ΠΡΙΝ από την αγορά του. Θα σε σώσει από πολλές κακοτοπιές και πολλούς "πονηράκηδες".
Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε τους υαλοκαθαριστήρες;
Καλό είναι κάθε Φθινόπωρο να αλλάζουμε τους υαλοκαθαριστήρες του αυτοκινήτου. Συνήθως μια φορά το χρόνο είναι αρκετή, εκτός βέβαια των περιπτώσεων εκείνων, που είτε λόγω φθοράς είτε λόγω κακής χρήσης ή πολλής χρήσης, απαιτείται η εκ νέου αλλαγή τους.
Οι κλιματολογικές συνθήκες στην Ελλάδα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, φθείρουν πιο γρήγορα το λάστιχο του υαλοκαθαριστήρα για αυτό και προτείνεται η αντικατάστασή τους μια φορά το χρόνο μετά από την καλοκαιρινή περίοδο. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ένας φθαρμένος υαλοκαθαριστήρας εκτός από τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου, μπορεί να αποδειχθεί και επικίνδυνος για την ασφάλεια μας, άλλωστε το κόστος του υαλοκαθαριστήρα είναι πολύ μικρό σχετικά με την ασφάλεια που μας προσφέρει.
Μικρή ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ και ποιά τα προβλήματα που δημιουργούνται.
Μια κακή συνήθεια ή αναγκαίο κακό κάποιων οδηγών είναι να ανεφοδιάζουν το όχημα με καύσιμο μόνο όταν ανάψει «λαμπάκι» στην σχετική λυχνία ή ακόμα χειρότερα μέχρι σχεδόν να μείνει με τις αναθυμιάσεις.
Όταν αυτό γίνεται σε τακτική βάση, τότε μπορεί να οδηγήσει μακροχρόνια σε προβλήματα του κινητήρα και άλλων επιμέρους εξαρτημάτων, όπως άλλωστε αναφέρουν και οι κατασκευαστές στα εγχειρίδια χρήσης αυτοκινήτου.
Η λιγοστή ποσότητα καυσίμου, ανεξαρτήτως αν πρόκειται για βενζίνη ή πετρέλαιο έχει ως αποτέλεσμα την ακανόνιστη τροφοδοσία καυσίμου, προκαλώντας αντίστοιχα ακανόνιστες καύσεις. Έτσι μπορεί να φτάσει άκαυστο καύσιμο στο σύστημα εισαγωγής καυσαερίων και να υποστεί βλάβη ο καταλύτης. Επιπλέον, αυξάνονται οι πιθανότητες βλάβης της τρόμπας καυσίμου, των μπεκ και κατ' επέκταση του κινητήρα, γιατί τραβάει πιθανές επικαθίσεις και «σκουπιδάκια» που μπορεί να υπάρχουν στο ρεζερβουάρ.
Πρόσθετα, η οδήγηση με λιγοστό απόθεμα καυσίμου ενδέχεται να προκαλέσει απότομη ακινητοποίηση του οχήματος και κίνδυνο σύγκρουσης, αφού θα σβήσει ο κινητήρας, με αποτέλεσμα να παύσει η λειτουργία της υποβοήθησης των φρένων και του τιμονιού. Ειδικά σε δρόμους με μεγάλη ανηφορική ή κατηφορική κλίση είναι πολύ πιθανό ο κινητήρας να αρχίσει να «σκορτσάρει».
Αυτό το ξέρατε; Γιατί είναι λάθος η προθέρμανση του κινητήρα στο ρελαντί;
Η σωστή εκκίνηση αλλά και το σβήσιμο του κινητήρα συμβάλλει στη μακροζωία του και στην σωστή λειτουργία του, όπως επίσης και στη μείωση της κατανάλωσης και των εκπομπών βλαβερών ρύπων. Όταν ο κινητήρας είναι κρύος, πρέπει πάντα να γίνεται ζέσταμα.
Ποιος είναι όμως ο ενδεδειγμένος τρόπος;
Κάποιοι οδηγοί πιστεύουν, ότι για προθερμανθεί σωστά ο κινητήρας, θα πρέπει να τον αφήσουν να λειτουργεί στο ρελαντί για κάποια λεπτά, έως ότου αρχίζει και ανεβαίνει ο δείκτης θερμοκρασίας. Όμως αυτή η κίνηση είναι λανθασμένη και μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει μακροπρόθεσμα.
Όταν ο κινητήρας είναι κρύος και τίθεται σε λειτουργία ψεκάζεται περισσότερο καύσιμο για να δημιουργηθεί πιο πλούσιο μείγμα. Έτσι η περισσότερη βενζίνη απομακρύνει το λιπαντικό από τους κυλίνδρους και τα πιστόνια. Αυτό συνεπάγεται περισσότερες φθορές και λιγότερη προστασία στον κινητήρα. Παράλληλα, επειδή το λιπαντικό είναι κρύο είναι δύσκολο να προστατέψει αποτελεσματικά τον κινητήρα, ενώ όσο περισσότερη βενζίνη ανακατεύεται με το λάδι, τόσο πιο λεπτό γίνεται το φιλμ και ταυτόχρονα επιταχύνεται η οξείδωση του λιπαντικού με αποτέλεσμα να χαλάει πιο γρήγορα. Εάν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι πάρα πολύ χαμηλή (π.χ. όταν έχει χιόνι και παγωνιά), μπορείτε να περιμένετε το πολύ 15 με 30 δευτερόλεπτα για να σιγουρευτείτε ότι το λάδι ρέει, αλλά όχι να περιμένετε για να ζεσταθεί ο κινητήρας στο ρελαντί.
Πως γίνεται η σωστή προθέρμανση του κινητήρα;
Ξεκινήστε να οδηγείτε σε ήπιους ρυθμούς μέχρι τις μεσαίες περίπου στροφές του κινητήρα. Ποτέ κατά την εκκίνηση με κρύο τον κινητήρα μην επιταχύνετε απότομα και μην απαιτείτε τις μέγιστες επιδόσεις. Περιμένετε λίγα λεπτά έως ότου η βελόνα ή ο ψηφιακός δείκτης του οργάνου θερμοκρασίας του αντιψυκτικού του κινητήρα φτάσει στη μέση. Ακόμα και τότε όμως, μην τον φτάσετε στα όριά του, αλλά περιμένετε τουλάχιστον μισή ώρα ακόμα για να φτάσουν όλα τα μέρη του κινητήρα όπως τα διαφορικά, το σασμάν, τα λάστιχα κλπ στην ιδανική θερμοκρασία λειτουργίας, τα οποία αργούν περισσότερο, διότι δεν ζεσταίνονται άμεσα από τον κινητήρα!
Προσοχή χρειάζεται και πριν την παύση λειτουργίας του κινητήρα. Καλό είναι να μην τον σβήσετε αμέσως, ειδικά μετά από πολύωρες και μακρινές αποστάσεις. Αφήστε τον κινητήρα να λειτουργήσει στο ρελαντί έτσι ώστε να μπορέσει να πέσει η θερμοκρασία μέσα στο χώρο του κινητήρα και ειδικά στους τούρμπο κινητήρες.
Η διαφορά ανάμεσα στην ζυγοστάθμιση και στην ευθυγράμμιση.
Τί είναι η ζυγοστάθμιση και πότε χρειάζεται να γίνει?

Ξεκινάμε από τους δρόμους γεμάτους λακούβες και καταλήγουμε στο "καβάλημα" των πεζοδρομίων...
Όσο πιό άτσαλα και απότομα πέφτουμε σε ένα εμπόδιο με το αυτοκίνητό μας, τόσο πιό πολύ ζορίζουμε τις ζάντες, το σύστημα διεύθυνσης, τις αναρτήσεις κλπ. Ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται πρώτο, είναι η τάση να αρχίσει να τρέμει το τιμόνι σε ταχύτητες άνω των 50 περίπου χιλιομέτρων. Το αποτέλεσμα το νοιώθουμε στο τιμόνι, το οποίο αρχίζει να τρέμει, ενώ το ουσιαστικό πρόβλημα εκτός από την αίσθηση, είναι η ραγδαία φθορά σε ουσιαστικά μέρη του αυτοκινήτου, όπως τα ρουλεμάν των τροχών, το σύστημα του τιμονιού και άλλα.
Η λύση είναι να ζυγοσταθμίσουμε τους τροχούς εάν η ζημιά είναι μικρή, ενώ μπορεί να φτάσουμε μέχρι και στην επισκευή ή την αντικατάσταση μίας πολύ στραβής ζάντας. Αυτά όμως, εάν προλάβουμε στην αρχή του το πρόβλημα!
Στην περίπτωση που αργήσουμε να επισκευάσουμε την στραβή ζάντα, αρχικά θα το καταλάβουμε από τις επιπτώσεις στο αυτοκίνητο, όπως πχ το βουητό από ένα φθαρμένο ρουλεμάν τροχού, την πρόωρη φθορά της κρεμαριέρας κλπ, ενώ το κόστος επισκευής θα έχει ανέβει δραματικά...

Τι είναι η ευθυγράμμιση και πότε χρειάζεται να γίνει?

Κάθε αυτοκίνητο ταλαιπωρείται καθημερινά στους γεμάτους ανωμαλίες δρόμους, ενώ όσοι έχουν την κακή συνήθεια να «καβαλάνε» πεζοδρόμια σε τακτική βάση προκαλούν και άλλες φθορές στην ανάρτηση, στα ελαστικά και στις ζάντες. Μια συνηθισμένη βλάβη που προκαλείται, είναι να χάσουν οι άξονες την αρχική τους ρύθμιση, με αποτέλεσμα οι τροχοί να μην είναι ευθυγραμμισμένοι μεταξύ τους.
Εάν κατά την οδήγηση έχετε παρατηρήσει ότι κρατώντας το τιμόνι στην ευθεία το αυτοκίνητο αντί να πηγαίνει ίσια στρίβει είτε δεξιά είτε αριστερά, τότε χρειάζεται ευθυγράμμιση. Καλό είναι να μην παραμελείται, αφού έτσι προκαλείται ανομοιόμορφη φθορά των ελαστικών, μείωση στο "κράτημα" του αυτοκινήτου, ενώ μακροχρόνια μπορεί να εμφανιστεί δαπανηρή βλάβη στο σύστημα διεύθυνσης, ενώ ο οδηγός δεν γνωρίζει την ακριβή θέση των τροχών.
Η διαδικασία επιδιόρθωσης του προβλήματος είναι σχετικά απλή, αρκεί να γίνεται με τα κατάλληλα μηχανήματα και από έμπειρους τεχνικούς, αφού πρέπει να ρυθμιστούν οι γωνίες των τροχών με σκοπό αυτοί να κινούνται βάσει τις γεωμετρικής κεντρικής γραμμής του οχήματος . Καλό είναι να ξέρετε ακόμα ότι η ευθυγράμμιση απαιτείται όταν γίνεται αλλαγή στα αμορτισέρ, αλλά και μετά από επισκευές και εργασίες στο σύστημα διεύθυνσης του αυτοκινήτου.

Η πρόληψη σώζει εκτός από ζωές, και χρήματα...
Η νοθεία στα καύσιμα και οι ελληνικές «πονηριές».
Το «άθλημα» για το οποίο μιλάμε είναι γνωστό της πάσης, το οποίο ταλανίζει, εκτός από την τσέπη του καταναλωτή και τον κινητήρα των οχημάτων χιλιάδων οδηγών.

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή.

Τα βασικά στάδια στη διακίνηση των υγρών καυσίμων είναι: το διυλιστήριο, η εγκατάσταση της εταιρίας εμπορίας πετρελαιοειδών, η μεταφορά (το βυτιοφόρο, το πλοίο) και ο προορισμός δηλ. το πρατήριο, το εργοστάσιο κ.λπ. Σε όλα τα στάδια υπάρχει ο κίνδυνος της παράνομης διακίνησης και του λαθρεμπορίου που είναι συνυφασμένα με τη νοθεία.

Η Νοθεία

Με βάση τις έρευνες η νοθεία μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

Mε ανάμειξη δύο διαφορετικών τύπων καυσίμων (ενός ακριβότερου με ένα φθηνότερο) ώστε το μείγμα τους να πουληθεί ως το ακριβό καύσιμο.
Με νόθευση των καυσίμων με πολύ φθηνότερες ουσίες από διαλύτες μέχρι χρησιμοποιημένα λιπαντικά ακόμα και …νερό!
Συνήθως η νοθεία γίνεται στο στάδιο της μεταφοράς των καυσίμων προς πρατήριο ή και στο ίδιο το πρατήριο. Επίσης γίνεται σε αποθήκες, ανοιχτούς ή κλειστούς χώρους «μάντρες», με παράνομες υπέργειες ή υπόγειες δεξαμενές. Στο καύσιμο μπορεί να γίνει νοθεία με απλή ανάμειξη ή με αποχρωματισμό και εξουδετέρωση του ιχνηθέτη. Είναι γνωστό ότι τα χαμηλής φορολογίας καύσιμα χρωματίζονται και περιέχουν ιχνηθέτη για να είναι εύκολος ο εντοπισμός τους όταν αναμειχθούν με άλλα υψηλότερης φορολογίας. Οι λαθρέμποροι έχουν βρει τρόπους για να εξουδετερώνουν αυτές τις μεθόδους εντοπισμού της νοθείας. Στη συνέχεια τα νοθευμένα καύσιμα κατευθύνονται αποχρωματισμένα και «καθαρά» στα πρατήρια.

Οι μορφές και κίνδυνοι για τους κινητήρες

Απλή αμόλυβδη 95 οκτανίων RON

Νοθεύεται με την προσθήκη άλλων χημικών ουσιών όπως τολουόλιο η αλκοόλες. Είναι το πιο σπάνιο, αλλά και το πιο επικίνδυνο είδος νοθείας. Κι αυτό γιατί όχι μόνο δε μειώνει την απόδοση του κινητήρα, αλλά αντίθετα μπορεί να την αυξήσει, αφού η τολουόλη μπορεί να έχει υψηλό αριθμό οκτανίου. Ωστόσο, το τολουόλιο μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημιές, καθώς είναι διαβρωτικό και αποσυνθέτει όλα τα ελαστομερή του κινητήρα, όπως τσιμούχες, φλάντζες, σωληνάκια κλπ. Παράλληλα, προκαλεί αυξημένη κατανάλωση αλλά έχει και καταστροφικές για το περιβάλλον εκπομπές ρύπων.

LRP (Νέα σούπερ βενζίνη με υποκατάστατο μόλυβδου), 96 οκτανίων RON.

Η πιο συνηθισμένη νοθεία είναι η προσθήκη απλής αμόλυβδης βενζίνης στην βενζίνη με υποκατάστατο μόλυβδου (νέα σούπερ) ή η πώληση απλής αμόλυβδης βενζίνης στην τιμή της σούπερ. Η χρήση απλής αμόλυβδης από αυτοκίνητα παλιάς τεχνολογίας φθείρει σταδιακά τις έδρες των βαλβίδων του κινητήρα και οδηγεί τελικά στη σοβαρή φθορά του ίδιου του μπλοκ του κινητήρα. Επιπλέον, ο χαμηλότερος αριθμός οκτανίου μειώνει την απόδοση του κινητήρα και αυξάνει τα επιβλαβή καυσαέρια και την μόλυνση του περιβάλλοντος. Νοθεύεται επίσης με τολουόλιο.

Σούπερ αμόλυβδη 100 οκτανίων RON και ειδικοί τύποι «ακριβών» βενζινών με πρόσθετα.

Συνήθως νοθεύονται με απλή αμόλυβδη βενζίνη. Σε ορισμένα μοντέλα που από κατασκευής απαιτούν πολύ ψηλό αριθμό οκτανίου, η χρήση απλής αμόλυβδης μειώνει σημαντικά την απόδοση, αυξάνει τα επικίνδυνα καυσαέρια και τις επικαθήσεις στον κινητήρα με αποτέλεσμα την πρόωρη φθορά του. Νοθεύονται επίσης με τολουόλιο.

Όλες οι βενζίνες.

Εκτός από τη νοθεία, η ποιότητα των βενζινών επηρεάζεται σημαντικά από την επιμέλεια σε όλο το φάσμα της διακίνησής τους. Για παράδειγμα, η ανάμειξη βενζίνης με πετρέλαιο ακόμα και σε ελάχιστα ποσοστά (από φόρτωση βενζίνης σε βυτιοφόρο που είχε μεταφέρει πετρέλαιο και δεν είχε αδειάσει εντελώς), αυξάνει αισθητά το στερεό υπόλειμμα στις βενζίνες με αποτέλεσμα την μείωση της απόδοσης, και τη δημιουργία επικαθίσεων στο εσωτερικό του κινητήρα. Ακόμα και η ελάχιστη αύξηση του στερεού υπολείμματος, ακυρώνει την όποια ευεργετική επίδραση των διαφόρων αντιρρυπαντικών προσθέτων, κάνοντας την βενζίνη χειρότερη από μία βενζίνη χωρίς πρόσθετο.

Diesel κίνησης

Νοθεύεται με diesel θέρμανσης ή diesel ναυτιλίας, σπανιότερα με white spirit (νέφτι). Η νοθεία με diesel θέρμανσης μπορεί να επιφέρει φθορές στους σύγχρονους κινητήρες που είναι σχεδιασμένοι να λειτουργούν με πετρέλαιο χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, καθώς το πετρέλαιο θέρμανσης έχει 40 φορές περισσότερο θείο από το πετρέλαιο κίνησης. Το πρόβλημα είναι πολύ πιο έντονο όταν γίνεται νοθεία με πετρέλαιο ναυτιλίας πού περιέχει ακόμη περισσότερο θείο. Αυτό φαίνεται από την σημαντική αύξηση του καπνού αλλά και από την έντονη οσμή των καυσαερίων. Επίσης, το πετρέλαιο θέρμανσης ή ναυτιλίας μπορεί να έχει σημαντικά χαμηλότερο αριθμό κετανίου, με αποτέλεσμα την χαμηλή ποιότητα ανάφλεξης και επομένως την μείωση της απόδοσης και την σημαντική αύξηση της κατανάλωσης και της φθοράς του κινητήρα. Ακόμα σημαντικότερη όμως είναι η φθορά στις αντλίες πετρελαίου από υπολείμματα θειικού οξέος που χρησιμοποιούν οι λαθρέμποροι για τον αποχρωματισμό του πετρελαίου θέρμανσης ή ναυτιλίας.

Λαθρεμπόριο

Εκτός από τη νοθεία υπάρχει και το μείζον θέμα των δήθεν εξαγωγών, όπου καύσιμα που προορίζονται για εξαγωγή και τα οποία δεν φορολογούνται ή έχουν πολύ χαμηλούς δασμούς, μεταφέρονται προς το εξωτερικό με βυτιοφόρο αυτοκίνητο ή πλοίο. Στη κατηγορία εντάσσονται οι εικονικοί εφοδιασμοί πλοίων, περίπτωση στην οποία αδασμολόγητα ναυτιλιακά καύσιμα, διοχετεύονται παράνομα στην εσωτερική αγορά.

Σε αυτές τις περιπτώσεις το πλοίο ή δεν εφοδιάζεται καθόλου, ή εφοδιάζεται με μικρή ποσότητα και η υπόλοιπη επιστρέφει αδασμολόγητη στην εσωτερική αγορά για να εφοδιάσει πρατήρια ή άλλο καταναλωτή! Σε άλλη περίπτωση, που αφορά το στάδιο της διακίνησης καυσίμων προς το εξωτερικό, το λαθρεμπόριο γίνεται με εικονικές εξαγωγές καυσίμων ή εξαγωγές ποσοτήτων, οι οποίες επανεισάγονται παράνομα, πιθανόν από άλλο σημείο της χώρας, συχνά νοθευμένες, για να διοχετευτούν και πάλι σε πρατήρια.

Οι μεγάλες διαφορές στην – ούτως ή άλλως υψηλή – φορολογία των διαφόρων ειδών καυσίμων, σε συνδυασμό με τους πλημμελείς ελέγχους από την πλευρά της πολιτείας και την ασυνειδησία πολλών από τους εμπλεκόμενους στο κύκλωμα της διακίνησης, συντηρούν το φαινόμενο της νοθείας και της λαθρεμπορίας σε υψηλά επίπεδα όπως φαίνεται από τα παρακάτω στοιχεία.

Κακή ποιότητα -λόγω λαθών στην αποθήκευση και τη διακίνηση

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου μπορεί να γίνει λάθος, ή κακή διαχείριση των καυσίμων στη διαδικασία της αποθήκευσης ή στη διακίνησή τους από τον πρατηριούχο ή από τον μεταφορέα οδηγό, έμπορο ή εταιρία. Το αποτέλεσμα είναι η κακή ποιότητα, με αρνητικές επιπτώσεις στον κινητήρα και το περιβάλλον, όπως και στην περίπτωση της νοθείας. Η μόνη διαφορά είναι ότι η νοθεία γίνεται εσκεμμένα και έχει σαν κίνητρο τη κλοπή (του δημοσίου και του καταναλωτή).

Κακή ποιότητα λόγω «πειρατικής» διακίνησης

Ένα πρατήριο μπορεί να εφοδιάζεται με καύσιμα όχι από την εταιρία με την οποία είναι συμβεβλημένο και φέρει τα σήματά της, αλλά από άλλη ή από κάποιον έμπορο. Στις περιπτώσεις αυτές η εταιρία «πειρατής» ή ο έμπορος, μη έχοντας το κίνητρο της εταιρικής φήμης αλλά κερδίζοντας από «αρπαχτές» και με όπλο τη «φθηνή τιμή», μπορεί να είναι απρόσεχτοι κατά την διακίνηση ή ακόμη και να νοθεύουν συστηματικά τα καύσιμα που διαθέτουν. Η ευθύνη του πρατηρίου σε αυτή τη περίπτωση είναι προφανής.

Η έκταση της κακής ποιότητας καυσίμων (και των λιπαντικών) στην Ελλάδα

Έχουν διεξαχθεί αρκετές έρευνες οι οποίες έχουν προσπαθήσει να καταγράψουν την έκταση του φαινόμενου. Ξεκινώντας από έρευνα του ΕΜΠ για τα λιπαντικά, αποδείχθηκε ότι, τα περισσότερα ήταν καθαρό πετρέλαιο. Διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν γίνει από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και από το Γενικό Χημείο του Κράτους, δείχνουν ότι τα ποσοστά αντικανονικών καυσίμων (ανεξαρτήτως αιτίας: εσκεμμένης νοθείας, λαθρεμπορίου ή λαθών στην αποθήκευση και διακίνηση) κυμαίνονται μεταξύ του 7% και του 10%. Όσον αφορά το ντίζελ, τα νούμερα είναι αρκετά μεγαλύτερα (στοιχεία στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου).

Η νοθεία εκτός Αθήνας, είναι πολλαπλάσια απ’ αυτή που γίνεται εντός της. Εκτιμώ ότι, για παράδειγμα στην περίπτωση του ντίζελ το 15,9% της πρωτεύουσας, θα έπρεπε να μεταφραστεί σε περίπου 30% για όλη την Ελλάδα. Δεδομένου ότι τα νούμερα αυτά είναι ποσοστά αντικανονικών δειγμάτων, και αν τα σταθμίσουμε ανάλογα με τις μεγάλες καταναλώσεις (λόγω των φθηνότερων τιμών πώλησης) των πρατηρίων αυτών, τότε, δεν αποκλείεται το τελικό νούμερο των διακινούμενων ποσοτήτων ντίζελ στην Ελλάδα να αγγίζει το 40%! Παρόμοιους υπολογισμούς θα μπορούσε να κάνει κάποιος και για τη βενζίνη.

Μπορεί μια εταιρία πετρελαιοειδών να συμβάλλει στην καταπολέμηση τέτοιων φαινόμενων;

Οι εταιρίες πετρελαιοειδών στην ελληνική αγορά καυσίμων δρουν σαν μεσάζοντες στο κύκλωμα της διακίνησης καυσίμων. Ουσιαστικά αγοράζουν καύσιμα από τα ελληνικά διυλιστήρια (σε ελάχιστες περιπτώσεις εισάγουν από το εξωτερικό) και τα πωλούν στα σημεία όπου γίνεται η κατανάλωση (πρατήρια, οικίες, βιομηχανίες, πλοία κλπ.). Αρκετές εταιρίες πετρελαιοειδών προκειμένου να αυξήσουν την ικανότητα μεταφορικού έργου αλλά και για να κερδίσουν σημεία πώλησης (πρατήρια), αναθέτουν εργολαβικά κάποιο τμήμα της δουλειάς τους σε εμπόρους/ μεταπωλητές, οι οποίοι αφενός διαθέτουν μεταφορικά μέσα (βυτιοφόρα) ΔΧ αφετέρου επειδή δραστηριοποιούνται σε τοπικές αγορές έχουν αναπτύξει σχέσεις με πρατηριούχους ή μεγάλους καταναλωτές (βιομηχανίες, λατομεία, σκυροδέματα κλπ.) με τους οποίους συνεργάζονται και τους οποίους επηρεάζουν, όσον αφορά την επιλογή της εταιρίας που θα συνεργαστούν.

Κάθε μία εταιρία οφείλει να διαμορφώνει την εμπορική της πολιτική και να εφαρμόζει διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε όχι μόνο να γνωρίζει το τι γίνεται σε όλα τα στάδια της διακίνησης των καυσίμων, αλλά και να εγγυηθεί στο καταναλωτικό κοινό ότι τα καύσιμα που διατίθενται σε αυτό είναι καθαρά. Για παράδειγμα μια εταιρία προκειμένου να έχει τον απόλυτο έλεγχο, επιλέγει να πραγματοποιεί όλες τις πωλήσεις καυσίμων απ’ ευθείας στα πρατήρια και τους πελάτες της, χωρίς τη μεσολάβηση εμπόρων / μεταπωλητών, οι οποίοι είναι σχετικά δύσκολο να ελεγχθούν. Ακόμη – και πάρα πολύ σημαντικό – μπορεί να εφαρμόζει σύστημα ολικής ποιότητας στη διανομή των καυσίμων, το οποίο περιλαμβάνει συστηματικούς, σχολαστικούς ελέγχους σε όλα τα στάδια της διακίνησης των καυσίμων. Επιπλέον μπορεί να εφαρμόζει πρόγραμμα ελέγχου της ποιότητας των καυσίμων που διαθέτουν τα πρατήρια της, με δικό της μηχανισμό ή με ανάθεση σε κάποιον ανεξάρτητο και αξιόπιστο φορέα, ιδιωτικό ή δημόσιο.
Έλεγχος αυτοκινήτου μετά τις διακοπές.
Καλό είναι μόλις γυρίσουμε από τις διακοπές μας, να πάμε το αυτοκίνητό μας για ένα service, διότι...

Μπορεί εμείς να χαλαρώνουμε στις διακοπές, αλλά το αυτοκίνητό μας ταλαιπωρείται καθώς τόσο οι συνθήκες χρήσης όσο και η... δίαιτά του αλλάζουν αισθητά.

Όσο πιο μακριά από τη βάση μας και τον πολιτισμό πηγαίνουμε σε αναζήτηση της τόσο απαιτούμενης ηρεμίας, τόσο πιο πολύ επιφορτίζουμε τα συστήματα του αυτοκινήτου μας. Οι κακοτράχαλοι δρόμοι επιβαρύνουν όχι μόνο την ανάρτηση και τα ελαστικά αλλά φέρνουν και το σύστημα εξάτμισης, τις σωληνώσεις και το κάτω μέρος του αυτοκινήτου σε ανεπιθύμητες επαφές με πέτρες και άλλα βλαβερά, οι υψηλές θερμοκρασίες κάνουν όχι μόνο το κλιματιστικό αλλά και το σύστημα λίπανσης και ψύξης του κινητήρα να δουλεύει υπερωρίες, ενώ όσο πιο απομακρυσμένο και χωρίς μεγάλη κίνηση είναι ένα βενζινάδικο, τόσο μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει το καύσιμο του να είναι, είτε ηθελημένα είτε αθέλητα, νοθευμένο.

Και, εάν τυχαίνει να έχουμε πάει σε παραλίες αναζητώντας λίγη δροσιά, όσο εμείς χαλαρώνουμε η άμμος και η σκόνη θρονιάζονται σε κάθε διαθέσιμη επιφάνεια. Και μπορεί εξωτερικά να φεύγουν με ένα πλύσιμο, αλλά έχουν την τάση να εισχωρούν τόσο στα φίλτρα αέρα, όσο και στα διάφορα φις και ενώσεις του κινητήρα.

Το καλό της υπόθεσης είναι πως όσο πιο σύγχρονο είναι το αυτοκίνητό μας, τόσο πιο εξελιγμένα ηλεκτρονικά έχει που του επιτρέπουν να αλλάζει τις ρυθμίσεις του κινητήρα ώστε να λειτουργεί ακόμα και με υποδεέστερα καύσιμα και μειωμένη παροχή αέρα – αλλά εάν μας ενδιαφέρει η μακροζωία του αυτοκινήτου μας, αποφεύγοντας ταυτόχρονα δυσάρεστες και κατά περίπτωση ιδιαίτερα ακριβές εκπλήξεις στο μέλλον, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να επισκεφτούμε το συνεργείο μας για ένα βασικό έλεγχο. Έτσι έχουμε και το κεφάλι μας ήσυχο και το αυτοκίνητό μας υγιές.
Με πειραγμένες αντλίες, ένα στα τρία βενζινάδικα στη χώρα μας!
Μια στις τρεις αντλίες στα πρατήρια βενζίνης βάζει λιγότερο καύσιμο από αυτό που πληρώνει ο καταναλωτής. Αυτό αποκάλυψαν οι τελευταίες έρευνες που διεξήγαγε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης με «μυστικό αυτοκίνητο».

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά, για το όργιο απάτης ορισμένων πρατηρίων βενζίνης! Μετά από εφόδους στα βενζινάδικα μέσω ενός μυστικού αυτοκινήτου, η διεύθυνση Μετρολογίας της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας βρήκε ότι ένα στα τρία πρατήρια πιάστηκε να κλέβει τους καταναλωτές από 7 έως και 15 λεπτά το λίτρο!

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, η κλοπή της μάνικας όπως την ονομάζουν είναι σε έξαρση. Ένα στα τρία πρατήρια βρέθηκαν να έχουν "πειράξει" τις αντλίες καυσίμων αδειάζοντας από 5% έως 11% τα ρεζερβουάρ των οχημάτων.

Η διεύθυνση Μετρολογίας της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας εδώ κι έναν μήνα ενεργοποίησε εκ νέου τις εφόδους σε βενζινάδικα με τη χρήση του «μυστικού αυτοκινήτου». Αυτό διαθέτει κρυφό εξοπλισμό, ειδικό ρεζερβουάρ, και έχει τη δυνατότητα να μετρά τις πραγματικές ποσότητες των λίτρων που φεύγουν από τα στόμια των αντλιών.

Το όχημα ήταν παροπλισμένο για πολλούς μήνες αλλά ξαναβγήκε στους δρόμους και άρχισε να "σαρώνει" τα πρατήρια καυσίμων. Από τους πρώτους ελέγχους που έχουν γίνει σε Κερατσίνι, Κορυδαλλό, Ταύρο και Νίκαια, οι αποκλίσεις στις αντλίες έφταναν το 11%!

Για παράδειγμα, στα 50 λίτρα αμόλυβδης με τιμή 1,43 ευρώ το λίτρο, ο οδηγός χάνει από 3,5 έως 8 ευρώ. Υπολογισμοί που κάνουν άνθρωποι της αγοράς, θέλουν ένα πρατήριο να πουλά ημερησίως 5.000 λίτρα. Σε μια ημέρα τα χρήματα που μπορεί να βγάζει κάποιος με "πειραγμένη" αντλία, είναι από 350 έως 750 ευρώ.

Μπορεί το υπουργείο με την βοήθεια του μυστικού οχήματος να εντόπισε και να επέβαλλε πρόστιμα ή και αφαίρεση των αδειών λειτουργίας των πρατηρίων που έκλεβαν, ωστόσο, οι επιτήδειοι, μέσα από τα "παραθυράκια" της νομοθεσίας ανοίγουν ξανά τα πρατήρια με άλλη επωνυμία, ενώ δεν διστάζουν να σκηνοθετήσουν και κλοπή για να αφαιρέσουν τις δεσμευμένες για έλεγχο αντλίες - δηλαδή τα ενοχοποιητικά στοιχεία. Ετοιμάζεται ωστόσο νομοθετική παρέμβαση από την αρμόδια υπουργό, θεοδώρα Τζάκρη προκειμένου να κλείσουν τα παράθυρα επαναλειτουργίας των πρατηρίων.
Ποιά είναι τα αυτοκίνητα με τα λιγότερα προβλήματα;
Ανακατατάξεις φέρνει η έρευνα της J.D. Power and Associates για τις μάρκες αυτοκινήτων με τα περισσότερα και τα λιγότερα προβλήματα.

Η έρευνα, που είναι ετήσια, έγινε στις ΗΠΑ ανάμεσα σε 80.000 νέους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, από τους οποίους ζητήθηκε να αναφέρουν τα προβλήματα που τυχόν αντιμετώπισαν με το αυτοκίνητό τους στις πρώτες 90 ημέρες συμβίωσης με αυτό.

Η έρευνα επικεντρώνεται σε 233 σημεία του αυτοκινήτου που έχουν να κάνουν τόσο με τα μηχανικά μέρη όσο και με την ποιότητα του εσωτερικού, αλλά και του αμαξώματος.

Αν νομίζετε πως τα καινούργια αυτοκίνητα δεν έχουν προβλήματα, τότε μάλλον κάνετε λάθος. Η έρευνα κατέγραψε ένα μέσο όρο 105 προβλημάτων ανά 100 αυτοκίνητα, έναντι 112 που είχε καταγράψει την προηγούμενη χρονιά.

Ο κατασκευαστής με τα λιγότερα ήταν η Kia με 83 προβλήματα/100 αυτοκίνητα που εκτόπισε την Porsche από την πρώτη θέση που κατείχε πέρυσι και η οποία για το 2016 κατέγραψε 84/100 αυτοκίνητα. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Hyundai με 92, η Toyota με 93 και η BMW με 94.

Δείτε τη λίστα όπως τη δημοσιοποίησε η J.D. Power. Για την πιο εύκολη κατανόηση του πίνακα να σημειώσουμε ότι τα Acura είναι τα πολυτελή και σπορ Honda στις ΗΠΑ, ενώ η Scion (που έκλεισε) ήταν μια σειρά από νεανικά Toyota για την αμερικανική αγορά.

Best Cars
Ενας άγνωστος – γνωστός μας: η ανάρτηση του αυτοκινήτου.
Το σύστημα ανάρτησης, δηλαδή κρεμάσματος (των τροχών στο αμάξωμα), αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι του μηχανήματος που λέγεται αυτοκίνητο και εκτελεί τις παρακάτω (σημαντικότατες) λειτουργίες:

Απορροφά τις ανωμαλίες του οδοστρώματος για την άνεση των επιβατών και την προστασία των μηχανικών μερών.

Κρατά τους τροχούς σε συνεχή επαφή με το οδόστρωμα, βελτιώνοντας το κράτημα του δρόμου.

Διατηρεί τα ελαστικά σε σταθερή γωνία με το οδόστρωμα, η οποία τα βοηθά να λειτουργούν σωστά (γωνία κάμπερ).

Αποσβένει θορύβους (ταλαντώσεις υψηλής συχνότητας) από τα ελαστικά και το δρόμο.

Τα βασικά μέρη ενός συστήματος ανάρτησης είναι:

Τα ελατήρια, δηλαδή μεταλλικά ελάσματα που σηκώνουν το βάρος του αυτοκινήτου. Εάν ένα αυτοκίνητο υποφέρει από έντονες κλίσεις στις στροφές, τότε τα ελατήρια του είναι πολύ ενδοτικά (μαλακά) και πρέπει να αντικατασταθούν με σκληρότερα. Αυτά όμως θα επηρεάσουν αρνητικά την άνεση των επιβατών.

Τα αμορτισέρ ή αποσβεστήρες κραδασμών, που αποσβένουν τις ταλαντώσεις στις οποίες μπαίνουν τα ελατήρια: Καθώς τα ελατήρια έχουν την κακή συνήθεια να μπαίνουν σε συνεχείς ταλαντώσεις, κάτι που θα έθετε το όχημα εκτός ελέγχου, οι τηλεσκοπικοί υδραυλικοί μηχανισμοί που λέγονται αμορτισέρ μετατρέπουν τις φυσικές αυτές ταλαντώσεις σε θερμότητα, εξαφανίζοντας τες… Εάν ένα όχημα υποφέρει από συνεχείς ταλαντώσεις του αμαξώματος τα αμορτισέρ του χρήζουν αντικατάστασης. Οι σύγχρονοι σταθμοί ΚΤΕΟ έχουν όργανα ελέγχου της απόδοσης τους.

Τα εξαρτήματα συγκράτησης του τροχού (ψαλίδια, πλήμνες κλπ.), τα οποία καθορίζουν και την «γεωμετρία» της ανάρτησης, δηλαδή τη θέση του τροχού όσο κινείται το αυτοκίνητο. Ανάλογα με τη διάταξη αυτών των εξαρτημάτων, έχουμε και τον τύπο της ανάρτησης.

Οι πιο διαδεδομένοι τύποι ανάρτησης στο εμπρός μέρος του σύγχρονου αυτοκινήτου είναι:

Τα διπλά ψαλίδια. Η πιο ακριβή λύση, αλλά και αυτή με τον καλύτερο γεωμετρικό έλεγχο.

Η ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων, μια πιο πολύπλοκη εκδοχή των διπλών ψαλιδιών, με ακόμα μεγαλύτερο κόστος και σπάνια ουσιαστικό πλεονέκτημα.

Η ανάρτηση τύπου McPherson (ΜακΦέρσον), μια έξυπνη, φτηνή και αποδεκτή γεωμετρικά λύση, που απαντάται στα περισσότερα αυτοκίνητα.

Ο άκαμπτος άξονας, ένα σύστημα που προέρχεται από τα κάρα και προσθέτει βάρος, όγκο, ενώ χάνει και το πλεονέκτημα της ανεξάρτητης ανάρτησης: Και οι 2 ρόδες είναι δεμένες με το ίδιο εξάρτημα, οπότε αν μία χτυπήσει σε ανωμαλία χάνει και η άλλη μέρος του κρατήματος, λόγω του κραδασμού… Ο άκαμπτος άξονας δεν έχει καμία δουλειά σε καινούρια αυτοκίνητα, αν και κάποιες φορές χρησιμοποιείται.

Το πίσω μέρος είναι λίγο διαφορετικό:

Ο άκαμπτος άξονας έχει και εδώ τα προαναφερθέντα προβλήματα.

Σε πολύ καλύτερη μοίρα από αυτόν βρίσκονται τα ΜακΦέρσον, αλλά «κλέβουν» λίγο από το χώρο αποσκευών.

Οι υστερούντες βραχίονες είναι φτηνοί, προσφέρουν άνεση, δεν επηρεάζουν το χώρο αποσκευών αλλά δεν ελέγχουν σωστά τη γωνία κάμπερ.

Οι ημι-υστερούντες βραχίονες είναι φτηνοί, προσφέρουν άνεση, δεν επηρεάζουν το χώρο αποσκευών ΚΑΙ ελέγχουν σωστά τη γωνία κάμπερ.

Ο ημιάκαμπτος άξονας αποτελεί εξέλιξη του άκαμπτου: Έχει διαφορετικό σχήμα και μεγάλη ελαστικότητα για να έχει παρόμοια λειτουργία με μια ανεξάρτητη ανάρτηση. Αποτελεί φτηνή λύση και μεγάλο άλμα στην εξέλιξη του άκαμπτου, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται στα περισσότερα μικρά και μεσαία μοντέλα σήμερα. Αν είναι σωστά στηριγμένος λειτουργεί ταυτόχρονα και ως αντιστρεπτική, μειώνοντας περεταίρω το κόστος. Φυσικά, δεν απαντάται σε κανένα μοντέλο που σέβεται τον εαυτό του, αν και γεωμετρικά δουλεύει αξιοπρεπώς.

Τα διπλά ψαλίδια και η ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων είναι και εδώ οι απόλυτες λύσεις γεωμετρικά (και οι πιο ακριβές), αλλά για να δουλέψουν σωστά χρειάζονται μέρος του χώρου αποσκευών…

Όπως καταλαβαίνετε, δεν υπάρχει λύση που τα κάνει όλα. Το απόλυτο και ακριβότερο θα ήταν να είχαμε διπλά ψαλίδια σε όλους τους τροχούς. Με μικρότερο κόστος θα μπορούσαμε να απολαμβάνουμε ΜακΦέρσον σε όλους τους τροχούς. Σε ένα αυτοκίνητο σαν τα περισσότερα, με την κίνηση και το μεγαλύτερο μέρος του βάρους εμπρός (οπότε το πίσω μέρος έχει εύκολη δουλειά) οι ημι-υστερούντες βραχίονες ή ο ημιάκαμπτος άξονας πίσω αποτελούν αξιοπρεπείς λύσεις…

Πρέπει να αναφερθεί ότι μια «καθαρόαιμη» γεωμετρικά ανάρτηση που φέρει ενδοτικά ελατήρια και μαλθακά αμορτισέρ θα νικηθεί κατά κράτος από μια απλούστερη και ταπεινότερη, στην οποία έχουν τοποθετηθεί ελατήρια και αμορτισέρ σωστής σκληρότητας… Όπως αποδεικνύεται από πολλά αγωνιστικά που βασίζονται σε «ταπεινά» μοντέλα!

Προβλήματα που προκαλούν συχνά οι οδηγοί στην ανάρτηση:

Παράλειψη αντικατάστασης των αμορτισέρ, ακόμα και μετά από παρότρυνση του ΚΤΕΟ ή του συνεργείου. Κάτι τέτοιο καταστρέφει την οδική συμπεριφορά, δίνει την αίσθηση πλεύσης και αυξάνει την απόσταση ακινητοποίησης κατά το φρενάρισμα. Καλό είναι τα αμορτισέρ να αντικαθίστανται, γιατί δεν είναι και τα πιο αξιόπιστα εξαρτήματα στον κόσμο.

Υπερβολικό χαμήλωμα του αυτοκινήτου με «βελτιωτικά» ελατήρια. Οποιαδήποτε βύθιση του οχήματος πάνω από 1,5cm θεωρείται υπερβολική γιατί αλλοιώνει τη γεωμετρία και μειώνει την ωφέλιμη διαδρομή της ανάρτησης. Για να μην μείνω στο γεγονός ότι το αμάξι γίνεται «σαύρα», βρίσκοντας με το παραμικρό κάτω και μαζεύοντας όλα τα σκουπίδια και τα ψοφίμια από το δρόμο! Μόνο βελτίωση δεν χαρακτηρίζεται κάτι τέτοιο…

Στην Ελλάδα είμαστε, η ανύψωση φαντάζει πιο λογική επιλογή από το χαμήλωμα. Πληροφοριακά, η αλλαγή ύψους μετριέται πρακτικά και εύκολα στην απόσταση πάνω χείλους φτερού / κάτω χείλους ζάντας, πριν και μετά τη μετατροπή.

Παράλειψη αντικατάστασης των ελαστικών παρεμβυσμάτων (silent blocks ή σινεμπλόκ) της ανάρτησης, όταν αυτά φαγώνονται ή παραμορφώνονται. Επειδή το λάστιχο είναι υλικό ιδιαίτερα ευαίσθητο, τα ακριβότερα σινεμπλόκ πολυουρεθάνης καλό είναι να προτιμούνται – είναι για μια ζωή και κάνουν το αυτοκίνητο πιο ακριβές και ευθύβολο.

Πολλοί σύγχρονοι οδηγοί καταφεύγουν σε κραυγαλέες (και πανάκριβες) επιλογές ελαστικών και ζαντών για να βελτιώσουν το κακό ή μέτριο κράτημα του αυτοκινήτου τους, ενώ ένοχη για αυτό είναι η ανάρτηση. Όποιος δεν γνωρίζει καλό είναι να ρωτήσει πριν αποφασίσει…

GSK Service - Η ανάρτηση του αυτοκινήτου
Συντήρηση και σωστή χρήση του κλιματισμού στο αυτοκίνητο μας.
Καλοκαίρι… λογικό λοιπόν είναι να κάνει και ζέστη να έχουμε και καύσωνες!!!

Δεδομένου μάλιστα ότι οι συνθήκες που επικρατούν στο εσωτερικό του αυτοκινήτου μας είναι καθοριστικής σημασίας για τον τρόπο οδήγησης μας και την ασφάλεια την δική μας αλλά και τον υπολοίπων, διαπιστώνουμε αμέσως την αναγκαιότητα χρήσης κλιματισμού κατά τις ημέρες που ο υδράργυρος ανεβαίνει στα κόκκινα.

Το κλιματιστικό ή το air condition του αυτοκινήτου μας είναι σε θέση να μας δροσίσει και να μας εξασφαλίσει τις ευχάριστες συνθήκες ή μήπως θα μας δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα; Υπάρχουν κάποιες χρήσιμες συμβουλές που αν ακολουθήσουμε θα εκμεταλλευτούμε καλύτερα τις δυνατότητες του κλιματιστικού μας και δεν θα τρέχουμε την τελευταία στιγμή για να “μπαλώσουμε” την κατάσταση; Μήπως είναι καλύτερο να έχουμε ανοικτά τα τζάμια μας και να βάλουμε “τέλος” στα κλιματιστικά;

Αρχικά, το πρώτο που θα πρέπει να κάνουμε είναι να μην παρκάρουμε σε θέσεις που το όχημα μας θα είναι εκτεθειμένο στον ήλιο, γιατί η θερμοκρασία στο εσωτερικό μπορεί να είναι και διπλάσια αυτής του εξωτερικού χώρου. Με αυτόν τον τρόπο, βοηθάμε το κλιματιστικό μας να δροσίσει το εσωτερικό πιό εύκολα αλλά και πιό γρήγορα. Βέβαια, το αν θα καταφέρουμε να βρούμε και να παρκάρουμε σε σκιά, είναι ένα άλλο θέμα...

Σωστή Λειτουργία Κλιματισμού Αυτοκινήτου.

Για να διευκολύνουμε τη λειτουργία του κλιματισμού, πρέπει πρώτα να ανοίξουμε όλα τα παράθυρα, για να εξισορροπηθεί η θερμοκρασία του εσωτερικού με το εξωτερικό και στην συνέχεια να κινηθούμε με ανοικτά τα παράθυρα για λίγο έτσι ώστε να φύγει ο θερμός αέρας, με ταυτόχρονη λειτουργία του κλιματιστικού μας ή του air condition, αναλόγως τι διαθέτει το αυτοκίνητο μας, με σκοπό να μειώσουμε σταδιακά την θερμοκρασία στο εσωτερικό, αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος του θερμικού σοκ.

Το ίδιο ισχύει και όταν πλησιάζουμε στον προορισμό μας, για τον λόγο αυτό θα πρέπει να αυξήσουμε την θερμοκρασία του εσωτερικού σταδιακά, ώστε να αποφύγουμε την απότομη έκθεση μας στο θερμότερο εξωτερικό περιβάλλον.

Ιδιαίτερα για ηλικιωμένους ή παιδιά, όπου ο θερμορυθμιστικός μηχανισμός του οργανισμού τους δεν προσαρμόζεται γρήγορα, η διαδικασία μετάβασης θα πρέπει να κρατήσει μεγαλύτερο χρόνο.

Τέλος, όσο και αν μας ευχαριστεί δεν πρέπει ποτέ να κατευθύνουμε το ρεύμα του κρύου αέρα επάνω μας. Ο κίνδυνος ψύξης είναι άμεσος, και γι’ αυτό θα πρέπει πάντοτε να κατευθύνουμε τον ψυχρό ρεύμα προς την οροφή του αυτοκινήτου, εκεί άλλωστε που συσσωρεύεται και ο θερμός αέρας.

Μπορούμε να αυξήσουμε την απόδοση του κλιματιστικού συστήματος, αν ενεργοποιήσουμε την εσωτερική ανακύκλωση του αέρα. Με αυτό τον τρόπο, ο μηχανισμός δεν καταναλώνει πρόσθετο έργο, αφού απλώς διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία του ήδη ψυχρού αέρα, του οποίου, επιπλέον, το ποσοστό υγρασίας είναι ελάχιστο, έχοντας ήδη απομακρυνθεί.

Ο κλιματισμός διατηρείται σε άριστη κατάσταση, αν τον θέτουμε σε λειτουργία επί πέντε λεπτά εβδομαδιαίως, καλοκαίρι και χειμώνα, ώστε να λιπαίνονται και να διατηρούνται ελαστικές οι τσιμούχες του μηχανισμού (μαζί με το ψυκτικό μέσον, στο κύκλωμα κυκλοφορεί και λιπαντικό υγρό). Διαφορετικά θα υπάρξει απώλεια του ψυκτικού μέσου.

Ακόμα μία λεπτομέρεια που δεν είναι και τόσο γνωστή, είναι πως καλό είναι να μην θέτουμε σε λειτουργία το κλιματιστικό μας όταν ο κινητήρας έχει ξεπεράσει τις 2500 στροφές ανά λεπτό, αλλά όταν είναι αρκετά χαμηλότερες, όπως όταν είμαστε στο φανάρι με τον κινητήρα στο ρελαντί, ή πριν ξεκινήσουμε την διαδρομή μας.

Δεν πρέπει ποτέ να αμελούμε τη συντήρηση του κλιματιστικού μας συστήματος, ενώ, πρέπει κάθε 15.000 χλμ να γίνεται αλλαγή του φίλτρου καμπίνας διότι στους αεραγωγούς δημιουργούνται μύκητες και βακτήρια, ειδικά στα κλιματιστικά που δεν λειτουργούν συχνά.

Τέλος, πρέπει να εξασφαλίσουμε με κάθε τρόπο το συχνό έλεγχο της καλής κατάστασης (εξωτερικά), της καλής λειτουργίας και της στεγανότητας του συστήματος κλιματισμού του αυτοκινήτου μας. Φροντίζουμε ώστε να αντικαθίστανται τα μέρη που χρειάζονται αλλαγή στα προβλεπόμενα διαστήματα, πχ όπως το φίλτρο, ενώ καλό είναι να απευθυνόμαστε σε εξειδικευμένους τεχνικούς, μιας και… η υγεία του αναπνευστικού μας συστήματος, μάλλον κοστίζει κάτι παραπάνω από ένα σωστό service!!!
Οι ακραίες θεραπείες τραυματισμών στο MotoGP.
Πώς καταφέρνουν οι αναβάτες της κορυφαίας κατηγορίας των δύο τροχών, να επιστρέψουν πάνω στη μοτοσυκλέτα μετά από απίστευτα μικρούς χρόνους αποθεραπείας;

Υπερβαρικός θάλαμος

Οι αναβάτες λαμβάνουν 100% οξυγόνο σε ένα ειδικό ατμοσφαιρικό θάλαμο. Η υπερβαρική θεραπεία χρησιμοποιείται από πολλούς για να επιταχύνει την αποκατάσταση των σπασμένων οστών τους. Ο Randy de Puniet χρησιμοποίησε έναν το 2010 όταν έσπασε το πόδι του –βοήθησε το Γάλλο να ανέβει πάλι πάνω στη μοτοσυκλέτα, μόλις 26 μέρες μετά τον τραυματισμό του- και παρακάτω είναι ο Álvaro Bautista μέσα σε έναν τέτοιο θάλαμο το 2011.Φυσιοθεραπεία

Μπορεί να ακούγεται λίγο πιο παραδοσιακή μέθοδος, αλλά ο τρόπος που την κάνουν οι οδηγοί του MotoGP είναι πραγματικά μοναδικός! Η Clinica Mobile είναι η ιατρική μονάδα που βρίσκεται στους αγώνες και δεν βοηθάει μόνο σε επείγουσες καταστάσεις αλλά είναι επίσης ένα μέρος που οι οδηγοί μπορούν να κάνουν μασάζ, φυσιοθεραπεία και πολλά άλλα. Ο Marc Márquez…

.

Εναλλακτικές “παλιάς σχολής”

Τρέμουμε όταν σκεφτόμαστε κάποιες από τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν παλιά στο MotoGP, αλλά μερικές φορές οι δοκιμασμένες λύσεις μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματικές όσο και οι μοντέρνες θεραπείες! Εκτός από τους τραυματισμούς που μπορεί να πάρουν βδομάδες ή και μήνες για να αποθεραπευτούν, οι αναβάτες του MotoGP έχουν και άλλες παθήσεις που μπορεί να τους επηρεάσουν στην καθημερινότητά τους, καθώς νιώθουν τις συνέπειες της οδήγησης μιας μοτοσυκλέτας με 240 άλογα. Ένα παράδειγμα είναι οι φουσκάλες, ειδικά όταν βρίσκονται σε ζεστό περιβάλλον. Ο Cal Crutchlow, φοράει αντιασφυξιογόνα μάσκα κι έχει τα χέρια του μέσα σε ένα κουβά γεμάτο με… τα ούρα του!Ειδικά προγράμματα προπόνησης

Φυσικά, εκτός από γιατρό και άλλους ειδικούς, οι οδηγοί έχουν και personal trainers που τους βάζουν να ακολουθούν ειδικές διατροφές και προγράμματα ως κομμάτι της θεραπείας τους. Ο Márquez, σε μια άσκηση για τον τραυματισμένο του ώμο, το 2013,


Ποιά είναι η σωστή θέση οδήγησης;
Ο τρόπος που κάθεται ο οδηγός στο κάθισμα παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια και στην άνεση, αφού ούτε πολύ κοντά δεν πρέπει να είναι στο τιμόνι και στο ταμπλό αλλά ούτε και μακριά. Όλα τα σύγχρονα και παλαιότερα αυτοκίνητα διαθέτουν τις απαραίτητες ρυθμίσεις για το κάθισμα και το τιμόνι βοηθώντας στην εύρεση της κατάλληλης θέσης.

Θέση καθίσματος:

Καθίστε με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε η λεκάνη να εφάπτεται στην πλάτη του καθίσματος. Κατόπιν ρυθμίστε την απόσταση ανάμεσα στο κάθισμα και τα πεντάλ έτσι, ώστε τα πόδια να είναι ελαφρώς λυγισμένα και ποτέ τεντωμένα ή να ακουμπούν με τις μύτες τα πεντάλ μέχρι το τέρμα. Ρυθμίστε τη γωνία ανάκλισης της πλάτης του καθίσματος έτσι, ώστε να μπορείτε να φτάνετε εύκολα στο τιμόνι με τους αγκώνες ελαφρά λυγισμένους, σχηματίζοντας ορθή γωνία 90 μοιρών. Όταν στρίβετε το τιμόνι τα χέρια να μην είναι τεντωμένα γιατί δεν μπορούν να γίνουν ελιγμοί. Απαγορεύεται η «ξαπλωτή» θέση της πλάτης του καθίσματος γιατί προκαλεί υπνηλία και δε διευκολύνει τον έλεγχο του τιμονιού και των διαφόρων χειριστηρίων.

Ρύθμιση ύψους του καθίσματος:

Ρυθμίστε το ύψος του καθίσματος τόσο ψηλά, ώστε να έχετε καλή ορατότητα προς όλες τις πλευρές. Ανάμεσα στο κεφάλι και την επένδυση της οροφής πρέπει να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον μιας παλάμης, εφόσον το επιτρέπει το ύψος του οδηγού.

Προσκέφαλα:

Η μέση του προσκέφαλου πρέπει να βρίσκεται στο ύψος των ματιών. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό στην περίπτωση μικρόσωμων οδηγών ρυθμίστε το στην χαμηλότερη θέση ή στην ψηλότερη για τους πολύ ψηλούς οδηγούς.

Ρύθμιση τιμονιού:

Σε όλα σχεδόν τα αυτοκίνητα το τιμόνι ρυθμίζεται καθ’ύψος. Ρυθμίστε το σε τέτοιο ύψος έτσι ώστε να μπορείτε να βλέπετε όλα τα όργανα στον πίνακα οργάνων. Όταν ρυθμίζεται σε βάθος φροντίστε σε συνδυασμό με τη διαμήκη ρύθμιση του καθίσματος οι αγκώνες να σχηματίζουν ορθή γωνία.

Ζώνη ασφαλείας:

Ρυθμίστε το ύψος της ζώνης σε τέτοια θέση που να διέρχεται διαγώνια του ώμου σας. Δεν πρέπει να περνά από το λαιμό γιατί μπορεί να σας τραυματίσει. Ποτέ μη ρυθμίζετε τη ζώνη ενώ οδηγείτε. Στις εγκύους η ζώνη πρέπει να περνά όσο το δυνατόν πιο χαμηλά στη λεκάνη για να ασκεί πίεση στην κοιλιά.

Προσοχή!

Δεν πρέπει να κάθεστε σε πάρα πολύ κοντινή απόσταση από το τιμόνι, για να μπορέσει ο αερόσακος να ανοίξει με ασφάλεια.

Ποτέ μη ρυθμίζετε τα καθίσματα ή το τιμόνι ενώ οδηγείτε, γιατί μπορεί να μετακινηθούν ανεξέλεγκτα και να χάσετε τον έλεγχο του αυτοκινήτου.

Προσδένετε πάντοτε τη ζώνη ασφαλείας πριν ξεκινήσετε. Σε περίπτωση που δεν φοράτε ζώνη ασφαλείας και ενεργοποιηθεί ο αερόσακος, αντί να σώσει θα τραυματίσει.

Volkswagen-Skoda: 25 χρόνια μαζί.
Η Βελούδινη Επανάσταση στα τέλη του 1989 οδήγησε στην αναίμακτη πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Τσεχοσλοβακία και έφερε σημαντικές αλλαγές στο οικονομικό τοπίο της χώρας. Προγραμματίστηκε μία σειρά από αποκρατικοποιήσεις και αναζητήθηκαν επενδυτές από χώρες του δυτικού κόσμου. Στην περίπτωση της Skoda, ο αγοραστής προερχόταν από τη Γερμανία και ήταν ο Όμιλος Volkswagen.

Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν πολλούς μήνες και οδήγησαν στην υπογραφή της συμφωνίας για εξαγορά μεριδίου 31% της Skoda από την Volkswagen AG. Το ημερολόγιο έδειχνε εκείνη την ημέρα 28 Μαρτίου 1991. Σταδιακά το ποσοστό αυξήθηκε στο 100%, καθιστώντας την τσέχικη μάρκα θυγατρική του γερμανικού κολοσσού από το Βόλφσμπουργκ. Η ετήσια παραγωγή της τότε ανερχόταν σε 200.000 οχήματα και περιελάμβανε μόλις δύο μοντέλα.

Η Skoda εξασφάλισε την οικονομική σταθερότητα αλλά και πρόσβαση στον τεχνολογικό «πάγκο» της Volkswagen. Ως αποτέλεσμα, μεταμορφώθηκε από μάρκα με φθηνά αυτοκίνητα σε μία εταιρεία με αξιόπιστες προτάσεις σε εμπορικές κατηγορίες, με χαμηλότερες τιμές από πολλούς ανταγωνιστές της. Έτσι έφθασε να πουλάει πάνω από 1 εκατ. αυτοκίνητα ετησίως (τόσο το 2014 όσο και το 2015) και να δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες.

Πρώτο μοντέλο της Skoda στην Volkswagen εποχή ήταν η Felicia το 1994, που αντικατέστησε το Favorit. Έκτοτε, η Skoda διευρύνει διαρκώς τη γκάμα της, η οποία έχει στο ένα άκρο το αυτοκίνητο πόλης Citigo και στο άλλο το μεγάλο οικογενειακό Superb. Μέσα στο 2016 θα παρουσιάσει το νέο της SUV, μοντέλο που αναμένεται να αυξήσει κι άλλο τις πωλήσεις της. Πιο σημαντική αγορά για την μάρκα είναι η Κίνα και ακολουθεί η Γερμανία.

Η συμβολή της Skoda στην οικονομία της Τσεχίας είναι αξιοσημείωτη: το 2014 αντιπροσώπευσε το 4,5% του ΑΕΠ της χώρας και το 8% των συνολικών εξαγωγών.
Γαλλία. Σχεδιάζονται 1.000 χιλιόμετρα ηλιακών δρόμων.
Μπορεί να έχουμε ακούσει και πάλι για ηλιακούς δρόμους αλλά από ότι φαίνεται οι προοπτικές είναι στη συγκεκριμένη περίπτωση σαφώς καλύτερες. Και αυτό γιατί η αμερικάνικη εταιρεία Colas -έχει σχεδιάσει τους δρόμους Wattway, 200 τετραγωνικά μέτρα των οποίων καλύπτουν τις ανάγκες ενός μέσου νοικοκυριού- σε συνεργασία με τη γαλλική κυβέρνηση θέλουν να κατασκευάσουν περίπου 1.000 χιλιόμετρα ηλιακών δρόμων την επόμενη 5ετία.

Οι Wattway δεν απαιτούν το ξήλωμα των υπαρχόντων οδοστρωμάτων καθώς το πάχος τους είναι λιγότερο από ένα εκατοστό και ουσιαστικά εφαρμόζεται από πάνω, σαν επένδυση. Μάλιστα, η Colas ισχυρίζεται πως οι Wattway, όχι μόνο παρουσιάζουν την ίδια αντοχή με ένα συμβατικό ασφαλτοτάπητα, αλλά παρέχουν και καλύτερη πρόσφυση. Αξίζει να αναφέρουμε πως ένα παρόμοιο project με ηλιακούς δρόμους στην Ολλανδία που «τρέχει» πιλοτικά από το 2014, μπορεί να παράγει σε 6 μήνες πάνω από 3.000 kWh σε τμήμα μόλις 70 μέτρων. Ισχύς αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε ένα σπίτι.
Συμβουλές από έναν πραγματογνώμονα σε περίπτωση ατυχήματος.
Ποια η διαφορά ενός πραγματογνώμονα και ενός εμπειρογνώμονα;

Πραγματογνώμονας: Είναι το ίδιο πράγμα. Δεν υπάρχει κάποια διαφορά!

Πως γίνεται κάποιος πραγματογνώμονας;

Χρειάζεται να διαθέτει το χαρτί της αντίστοιχης σχολής πραγματογνώμονα και να έχει επιλέξει την ιδιότητα της πραγματογνωμοσύνης. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να έχει εξειδικευθεί στο αντικείμενο, να έχει παρακολουθήσει σεμινάρια τα οποία να είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο και την Τράπεζα της Ελλάδος όπου μαθαίνει νομικά πλαίσια και όλα όσα χρειάζεται, να έχει προϋπηρεσία αλλά και να δώσει εξετάσεις για να πάρει την πιστοποίηση από την Διεθνή Ένωση Πραγματογνωμόνων.

Περιγράψτε μου πλήρως τη σωστή διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί σε περίπτωση ατυχήματος, ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία όλων όσων εμπλέκονται.

Αρχικά, παίρνει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του που γράφει ένα τηλέφωνο για την φροντίδα ατυχήματος και καλεί εκεί. Έρχονται οι αρμόδιοι άνθρωποι που θα τον ενημερώσουν και θα φωτογραφίσουν τον τόπο του ατυχήματος. Υποχρεωτικό είναι να καλούμε και την αστυνομία εάν υπάρχει τραυματισμός.

Όσα οχήματα εμπλακούν σε ένα ατύχημα, κανονικά πρέπει να μην μετακινήσουν τα οχήματα τους μέχρι να προσέλθει η ασφάλεια εκεί. Αυτό ισχύει για κάθε είδους ατύχημα;

Εάν υπάρχει πρόβλημα κυκλοφοριακού και ο δρόμος είναι κεντρικός, φυσικά και μετακινούμε το όχημα μας. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, το σχεδιάγραμμα γίνεται από την φροντίδα ατυχήματος και έτσι μπορούμε και αναλύουμε πλήρως το ατύχημα ακόμα και εάν οι θέσεις δεν είναι οι ίδιες.

Τι μπορούμε να κάνουμε εάν εμπλακούμε σε ένα μικρό ατύχημα και πρέπει να μετακινήσουμε το όχημά μας; Εάν π.χ. τραβήξουμε φωτογραφίες εμείς, αποδεικνύουν αυτό που ακριβώς συνέβη, εάν ο άλλος ισχυριστεί το αντίθετο;

Ναι, αλλά όπως και να έχει πρέπει να έρθει η φροντίδα ατυχήματος για να είναι κανείς πλήρως καλυμμένος. Εάν δε προσέλθει η φροντίδα ατυχήματος, θα πρέπει πλέον να ελεγχθεί το ατύχημα εις βάθος.

Πως μπορεί ένας άνθρωπος που νόμιμα πρέπει να πληρωθεί, να απλοποιήσει τη διαδικασία πληρωμής από μια ασφαλιστική εταιρία;

Βρίσκει ένα συνεργείο που εμπιστεύεται, πάει εκεί το όχημα του,συνεννοείται το συνεργείο με την ασφαλιστική, παίρνει την έγκριση επισκευής, του το φτιάχνουν, δε πληρώνει απολύτως τίποτα και φεύγει. Έτσι, δεν έχει να κάνει ούτε με χαρτιά. ούτε με τίποτα.

Πόσο διάστημα μπορεί μια ασφαλιστική εταιρία να καθυστερεί μια νόμιμη πληρωμή και ποιοι οι λόγοι που συμβαίνει αυτό;

Από τη στιγμή που ο πελάτης θα καταθέσει τα τιμολόγια είναι ανάλογα την ασφαλιστική του εταιρία. Συνήθως η πληρωμή γίνεται από 8 ημέρες έως 20 εργάσιμες ημέρες. Το βασικότερο όλων, για μην καθυστερεί το πόρισμα ή κάποια πληρωμή είναι η ασφάλεια (φροντίδα) να καλεστεί την ώρα του ατυχήματος.

Τώρα με την κρίση στο κορύφωμα της, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ασφαλιστικές εταιρίες δε κάλυψαν τους πελάτες τους;

Όχι, δεν έχει υπάρξει κανένα τέτοιο συμβάν.

Στη μεικτή ασφάλιση, υπάρχει κάποιο παραθυράκι από την ασφαλιστική εταιρία ώστε να μην πληρώσει εξ’ ολοκλήρου τη ζημιά ή ό,τι οφείλει;

Όχι. Όπως και να έχει αποζημιώνεται ο πελάτης για αυτό και πληρώνει αρκετά παραπάνω στο συμβόλαιο του.

Ποιος θεωρείται ως αυτόπτης μάρτυρας σε ένα ατύχημα;

Οποιοσδήποτε εμπλέκεται στο ατύχημα και όσοι είναι παρόντες. Από εκεί και μετά, μάρτυρες θεωρούνται η φροντίδα ατυχήματος και η τροχαία.

Έχουν ακουστεί πολλές φορές, αυτόπτες μάρτυρες που ήταν παρόντες σε ένα ατύχημα και βρέθηκαν να κατηγορούνται χωρίς λόγο. Γιατί μπορεί να έγινε αυτό και πως πρέπει να αντιδρά κάποιος που είναι αυτόπτης μάρτυρας σε ένα ατύχημα;

Μόνο για ψευδομαρτυρία μπορεί κανείς να κατηγορηθεί έτσι. Θεωρώ σπάνια συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Υπάρχουν καλοστημένες περιπτώσεις “ατυχημάτων” για την κάλυψη εξόδων, που ενώ ένας πραγματογνώμονας εντοπίζει και έχει αμφιβολίες, δε μπορεί να τις αποδείξει;

Συμβαίνει αυτό αρκετές φορές…

Τι γίνεται σε αυτή τη περίπτωση;

Μπορεί να φτάσει το θέμα μέχρι και τα δικαστήρια.

Ένας πραγματογνώμονας πρέπει να είναι αδίστακτος ή υπάρχουν περιπτώσεις όπου ενώ βλέπει πως ένας πελάτης θέλει να καλύψει μια ζημιά και δεν είναι εύπορος, κάνει τα “στραβά μάτια”;

Όχι, κανονικά πρέπει να είσαι κάθετος και δεν λειτουργείς ποτέ ούτε εις βάρος του πελάτη αλλά ούτε και της ασφαλιστικής που συνεργάζεσαι.

Ποια είναι η πιο δύσκολη περίπτωση που έχετε αντιμετωπίσει;

Δεν υπάρχουν δύσκολες περιπτώσεις. Συνήθως φαίνεται ότι είναι στημένο ένα ατύχημα και σπάνια δεν ανιχνεύεται.

Υποθετικά, ένα καινούριο αυτοκίνητο ασφαλίζεται σε μια εταιρία, χωρίς ποτέ να συμβεί κάποιο ατύχημα σε αυτό. Μετά από 5 έτη, σε τι είναι υποχρεωμένη η ασφαλιστική εταιρία να καλύψει σε καινούρια ανταλλακτικά και πως γίνεται αυτή η αξιολόγηση;

Σε καινούρια δεν είναι υποχρεωμένη. Μετά τα 5 έτη, όποιο ανταλλακτικό δεν υπάρχει στην αγορά ως imitation ή μεταχειρισμένο για την αλλαγή του, τότε το αποζημιώνει κανονικά, πράγμα όμως δύσκολο.

Ποια είναι τα σκοτεινά σημεία που πρέπει να προσέχει πάντα ένας ασφαλιζόμενος και να μη σκέφτεται το κόστος τη στιγμή που φτιάχνει το συμβόλαιο του;

Το κάθε συμβόλαιο πρέπει οπωσδήποτε να έχει τις βασικές καλύψεις, νομική προστασία (το βασικότερο) και φυσικά φροντίδα ατυχήματος.

Βάση ποιών κριτηρίων πρέπει να επιλέξει κάποιος, την σωστή ασφαλιστική εταιρία;

Ο ασφαλιστής μας συνήθως και ανάλογα την προμήθεια που παίρνει, μας προτείνει την “καλύτερη”, χωρίς απαραίτητα να μην είναι κιόλας. Όπως και να έχει, ο πελάτης μπορεί να μπει σε sites, να βρει τις προφορές των εταιριών, να δει τι αποθεματικά έχει, ποιους πελάτες και την παραγωγή της για να δει πόσο αξιόπιστη είναι (σχέση αξιοπιστίας και τιμής συμβολαίου).

Προσφορά No1

Λιπαντικό service

Ελάτε να συντηρήσουμε το αυτοκίνητό σας αλλάζοντας μέχρι 4lt λάδι Valvoline logo και φίλτρο λαδιού.

Από 38€

Προσφορά No2

Καθαρισμός μπεκ

Καθαρισμός μπεκ βενζίνης με μηχάνημα Spin Ιταλίας. Ογκομέτρηση κι έλεγχος λειτουργίας μπεκ.

Από 35€

Προσφορά No3

Μπαταρίες

GSK Service - Μπαταρίες Indigo

Από 34€

GSK Service - Καλέστε μας

210 6083710

Θα σας εξυπηρετήσουμε άμεσα κι αξιόπιστα.